Kaplanı 3-D Görüntüsünden Tanıyan Yazılım

uc boyutlu 3-d kaplan goruntu yazilimi
Yaban Hayatını Koruma Cemiyeti'nin (ing.: Wildlife Conservation Society) yardımıyla geliştirilen yazılım sayesinde kaplanları izleyen araştırmacılar, uzaktan kumandalı kameralarla çekilmiş resimlerin üç boyutlu (3-D) görüntüsünü yaratıp kaplanları birbirinden hızlı şekilde ayırt edebilecekler. Biology Letters dergisindeki makaleye göre yazılım, yüzülmüş derilerden bile kaplanları tanıyabiliyor (ing.).

Conservation Research Ltd. tarafından tasarlanan program, kriminologlar, diğer bir deyişle suçbilimcilerin parmakizi tanımlamasına benzer bir algoritmayı kullanarak, fotoğrafları tarayıp üç boyutlu bir modelini yaratıyor.

Çalışmanın yazarları Conservation Research Ltd.'den Lex Hiby, Gatty Marine Laboratory Deniz Memelilerini Araştırma Birimi'nden Phil Lovell, Wildlife Conservation Society Hindistan'dan Narendra Patil, N. Samba Kumar, Arjun N. Gopalaswamy ve K. Ullas Karanth.

Halihazırda araştırmacılar kaplan nüfusunu hesaplayabilmek için "tuzak" kameralardan elde edilmiş yüzlerce resmi gözden geçirip, kaplanların derisindeki desenleri bir diğerinden ayırmak gibi güç koşullarda işlerini yapmaya çalışıyor. Daha sonra, WCS'den kaplan uzmanı Ullas Karanth'ın formülüyle tuzak kameraların birden fazla çektiği her bir kaplan ayıklanıyor.

Resim: WCS

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?