Melanom (Cilt Kanseri) Tedavisinde Umut

melanositte melanom
Habis cilt kanserine dönüşmesinin ilk aşamalarında normal pigment hücrelerini kopyalayarak çoğaltmanın yolu bulundu (ing.). California Üniversitesi, San Francisco Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center araştırmacılarının fareler üzerinde denediği iki ilaçlı yeni terapi ile kanserli hücrelerde istatiksel olarak önemli oranda gerileme görüldü. Sonuçlar (ing.) Nature Genetics dergisinde yayınlandı.

Melanom, melanosit[1] adı verilen pigment hücrelerinden türeyen bir cilt kanseri çeşidi ve son yıllarda hastalıktan muzdarip olan insanların sayısında ciddi artış kaydedildi. Hastaların yaklaşık %15'i, üç dört yıl içinde hastalığın nüksetmesi ya da metastaz yoluyla vücudun başka bölgesine sıçraması sonucu ölüyor.

Melanomda en sık rastlanan kalıtsal değişim bir onkojendeki - normal hücreleri kanser hücresine dönüştüren bir gen - BRAF denen mutasyon. Araştırma için farenin melanositlerindeki onkojene müdahale edildi ve gendeki iyi huylu (benign) lezyonların insanlarda oluşan ve aynı şekilde BRAF mutasyonuna uğramış güneşten kaynaklanan benlerle aynı olduğu tesbit edildi. İyi huylu benler genellikle kansere dönüşmüyor ama bu tür lezyonlar muhtemel bir kanserin habercisi.

Daha sonra araştırmacılar faredeki melanoma iki ilacın birleşiminden oluşan bir terapi uygulamışlar. İlki Pfizer Inc tarafından tedarik edilen ve BRAF mutasyonundaki MEK proteinini kısıtlayan deneysel bir ilaç. Diğeri ise Rapamycin, halihazırda klinik deneylerde kullanılmaya başlanmış bir immunosüpresan.[2] Tek başlarına, her iki ilaç da melanomun başlangıçta gelişmesini önlese de, beraberce kullanıldıklarında mütevazi de olsa kanserli hücrelerde gerileme sağlanmış.

[1] Koyu renkli bir pigment içeren kromatofor hücre
[2] Organizmanın antijene karşı tepkisini yani antikor oluşmasını önleyen

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?