Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

verimli arazilerde bozulma ve gerileme
Soil Use and Management dergisinde yayınlanan bir makale dünya çapında ekilebilir arazilerdeki bozulmanın hızını ve şiddetini gözler önüne serdi.

Toprağın kalitesi, su durumu ve bitki örtüsünde gerileme diye tanımlayabileceğimiz arazi bozulması çok önemli olmasına karşın, günümüze dek boyutlarını ve şiddetini ölçebileceğimiz dünya çapında tutarlı verilerden yoksunduk. Son otuz yıl boyunca, kendi ülkelerindeki durumu bilen toprak uzmanlarının kişisel yargılarıyla oluşturulmuş GLASOD'dan (ing.: Global Assessment of Soil Degradation) yararlanıldı. GLASOD, arazilerin %15 kadarının bozulduğuna işaret etse de bu ölçümden ziyade algıya dayalı bir orandı.

Bai'nin yeni çalışması kesin tanımlanmış ve tutarlı uzaktan görüntüleme yöntemini kullanarak küresel çapta toprak bozulmasını (ing.) ölçüyor. Sonuçlar tek kelimeyle korkutucu. Yalnızca 1981-2003 arasında verimli arazilerin %24'ü gerilemiş.

Yazarlardan ISRIC - World Soil Information uzmanı Dr David Dent'e göre bozulmanın temel sebepleri arazi yönetimi ve doğal afetler.

Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri arazilerin (yanlış okumuyorsunuz) bozulmasına muhtaç. Gerilemeden en fazla etkilenen bölgeler Afrika'nın ekvatordan aşağısı, Güneydoğu Asya ve Güney Çin. Ülke olarak belirtmek gerekirse, Kongo, Zaire, Gine, Gabon, Sierra Leone, Zambiya, Swaziland, Myanmar, Malezya, Tayland, Laos, Kore ve Endonezya. Etkilenen kırsal nüfusun yaşadığı ülkeler bazındaysa sıralama şöyle: Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş ve Brezilya.

Söz konusu dönemde yitirilen karbon miktarı bir milyar ton ve ton başına 50 dolardan bunun karşılığı 50 milyar doları buluyor. Organik karbon yitiminden kaynaklanan emisyonlar dikkate alındığında gerçek maliyet çok daha fazla.

Arazi çeşidi olarak baktığımızda, bozulan arazilerin %19 tarım, %43'ü ormanlık alanlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?