Antik Mısır'ın Kokuları

misir firavunu hatshepsut ve parfumu
Eski Mısırlılar da, o zamandan kalan parfüm şişelerinin kanıtladığı gibi hoş kokulara meraklıydı. Bonn Üniversitesi'nin daimi Mısır Müzesi'nde oldukça iyi korunmuş bir şişe yerini gururla alacak. 3500 yıllık parfüm şişesini (ing.) bilgisayar tomografisiyle inceleyen uzmanlar, yakın gelecekte daha fazla analize tabi tutacakları bir sıvı kalıntısı keşfettiler. Artık hedefleri kokuyu yeni baştan oluşturmak.

Firavun Hatshepsut güç tutkunu bir kadındı, iktidarı M.Ö. 1479 yılı civarında ele geçirdi. Aslında, o zaman üç yaşında olan üvey oğlu Thutmose III'ü büyüyene kadar temsil edecekti, ama bu geçici dönem yirmi yıl sürdü. Thutmose'yi hükümetten bir şekilde hep uzak tutmayı başardığını söylüyor müzenin küratörü Michael Höveler-Müller.

Höveler-Müller'e göre Hatshepsut'un parfümü gücünün tipik bir simgesiydi ve içindeki maddelerden biri tanrıların kokusu olan tütsüydü. Eğer üniversitenin bilginleri kokuyu yeniden yapabilirse bu ilk olacak.

Hatshepsut M.Ö. 1457'de öldü. Mumyasının analizi vefatında 45 ila 60 yaş arasında olduğunu gösteriyor. Biraz kiloluydu ve bulgular şeker, osteoporosis (kemik erimesi) ve artriti olduğunu belirlemiş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?