Yeni Patlayıcı Madde Bulma Metodu

yeni nesil patlayici dedektorleri
Tennessee (ABD) ve Danimarka'dan bir grup araştırmacı, buharlarının fiziksel özelliklerinden patlayıcıları tesbit edebilen (ing.) bir metod geliştirdi. Saha çalışması için şu anda prototipi üretilmekte olan teknolojinin detayları, American Institute of Physics (AIP) tarafından basılan Review of Scientific Instruments dergisinin son sayısında yayınlandı.

Araştırmayı yürüten ekipten Oak Ridge National Laboratory (ORNL) ve Tennessee Üniversitesi'nden Thomas Thundat, bazı tür patlayıcıların diğer maddelerin buharlarıyla biraraya bulunduğunda ayırt edilmelerine yardımcı olan ve kendine özgü termal karakteristiği olan buharlarının mevcut olduğunu söylüyor.

Makalede, teknolojinin patlayıcı izini de takip edebildiği belirtilmiş, ayrıca patlayıcı olan ve olmayan kimyasal maddeleri ayırabildiği gibi, TNT, PETN ve RDX gibi patlayıcıları da birbirinden ayırabiliyor.

Thundant ve ekip patlayıcı sensörleri konusunda yıllardır çalışıyor. Tipik sensörler iyon hareket spektrometresi kullanıyor ve küçük miktardaki kimyasalları iyonize ederek bir elektrik alanından ne kadar hızlı geçtiğini ölçmekte. Bu araçlar hızlı, hassas ve güvenilir olmalarına rağmen oldukça pahalı ve büyük. Bu da araştırmacıları daha küçük, kolayca taşınabilen ve ucuz dedektörler tasarlamaya yöneltti.

Bu ve benzer mikromekanik cihazlar ucuz ve patlayıcıları kolayca buluyor ama bir dezavantajları var: tehlikeliyle iyi huyluyu birbirinden ayıramıyorlar. Az miktarda TNT'yi tesbit ederken, benzini görmemeleri olası.

Grubun buluşu 600 pikogram ve üstü maddeleri tanımlayabiliyor. Prototip yılsonuna doğru hazır olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?