Fermilab Higgs Kütlesine Biraz Daha Yaklaştı

fermilab hizlandirici kompleksi
Higgs bozonunun sahip olabileceği kütle bölgesi daralmaya devam ediyor. ABD Enerji Bakanlığı Fermi Laboratuarında CDF ve DZero çarpıştırıcılarında yapılan deneylerden elde edilen veriler, önceki ölçümlerde belirlenen Higgs kütle alanından önemli bir kısmı olasılık dışı bıraktı. Eski deneyler Higgs parçacığının 114 ve 185 GeV/c2 arasında bir kütleye sahip olabileceğini tahmin etmişti. CDF ve DZero sonuçları bozonun 160 ve 170 GeV/c2 arasında bir kütlesi olamayacağını (ing.) saptadı.

Bakanlığın Yüksek Enerji Fiziği Bilim Ofisi yardımcı direktörü Dennis Kovar, "Tevatron,[1] CDF ve DZero'nun olağanüstü performansı bu önemli sonuca erişmemizi sağladı," diyerek, kütle alanını daha da daraltmayı umduklarını söyledi.

Higgs parçacığı Standart Model olarak bilinen parçacıkların ve etkileşimlerinin kuramsal çerçevesinde kilit rol oynuyor. Standart Model'e göre Higgs bozonu neden bazı parçacıkların kütlesin olup, bazılarının olmadığını açıklamakta.

Şu ana dek, Higgs parçacığı doğrudan gözlenemedi. Avrupa CERN laboratuarındaki Büyük Elektron Pozitron çarpıştırıcısıyla yapılan deneyler Higgs bozonunun kütlesinin 114 GeV/c2'den büyük olması gerektiğini göstermişti. Higgs bozonunun kuantum etkilerini içeren hesaplarla, kütlesinin 185 GeV/c2'den az olması gerektiği biliniyor.

Higgs parçacığın gözlemlenmesi, bu yılın sonuna doğru ilk çarpışma verilerinin alınacağı CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın ana hedeflerinden biri.

[1] Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuarı Chicago'daki yüksek-enerji parçacık çarpıştırıcısı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?