Korkunun Sonu Geldi mi?

korkunc orumcek
Vici ödüllü Merel Kindt liderliğindeki Hollandalı araştırmacılar korkuya verilen tepkiyi (ing.) başarıyla hafifletti. Gönüllü deneklere beta blokan (inhibitör ya da blokör) propranolol vererek korkuyla ilgili anıları zayıflatıldı. İşin ilginci, zaman geçmesine rağmen korkuya verilen tepki geri dönmedi. Bulgular 15 Şubat 2009'da Nature Neuroscience dergisinde yayınlandı.

Son zamanlara dek, korkuyla ilgili anıların silinemeyeceği düşünülmekteydi. Kindt ve arkadaşları insanlarda duygusal belleğin değiştirilebileceğini kanıtladı.

Korkutan anıların uzun-vadeli hafızaya depolanmasından önce, geçici bir istikrarsız aşama var. Bu süreçte, anıları kaydeden protein sentezi meydana geliyor. Geleneksel görüş, anının bu aşamadan sonra oluştuğu ve dolayısıyla tahrif edilemeyeceği şeklindeydi. Ne var ki, aynı protein sentezi anılar bellekten çağrılırken de oluşuyor ve tam o anda öncekine benzer kararsız bir aşama yineleniyor. Araştırmacılar işte bu aşamaya müdahale etmeyi başardılar.

Deney sırasında deneklere iki farklı örümcek resmi gösterilmiş. Resimlerden birine acı uyarısı eşlik ederken, diğerine etmemiş. Nihayetinde birinci örümceği izleyen deneklerin acı uyarısı olmaksızın bir çekinme duygusu ya da hafif korkması sağlanmış. Artık gruptakilerin sonradan edinilmiş örümcek korkuları olmuş.

Ertesi gün, korkuyla ilgili anılar faaliyete geçirildikten sonra protein sentezi oluşurken, deneklere propranolol verilerek bu korkuyu unutmaları sağlanmış. Korkuya verilen tepkinin ölçümü ise göz kapaklarına yapıştırılan iki elektrodun göz kırpmayı kaydetmesi suretiyle yapılmış.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?