Genç Dinozorlar Sürüler Halinde Yaşıyordu

gobi colundeki dinozorlar
Batı Moğolistan'ın iç bölgesindeki Gobi Çölü'nde kazı yapan Çin ve Amerikan paleontologları, 90 milyon yıl önce gölün çamurlu kıyılarında ölmüş kuşa benzeyen genç dinozor sürüsü (ing.) kalıntıları keşfetti.

Sürünün çamur tuzağındaki beklenmedik ani ölümü ender bir toplu davranışın ipucunu veriyor. Tek bir ornithomimid dinozor (Sinornithomimus dongi) türünün gençlerinden oluşan sürü, yeişkinlerin yuva yapmak veya kuluçkayla meşgulken, gençlerin kendi kendilerini savunmaya terkedildiklerini düşündürüyor.

National Geographic kaşifi ve Chicago Üniversitesi profesörlerinden Paul Sereno ve İç Moğolistan Arazi ve Kaynaklar Bakanlığı'ndan Tin Lan, yetişkin ya da kuluçkada yavruya rastlamadıklarını ve genç dinozorların birlikte dolaştıklarını söyledi.

Hayvanların yedikleri son yemeklerle beraber kemikler, geçtiğimiz Şubat ayında sergilenmek üzere Sereno'nun Çin'deki laboratuarına nakledildi.

Dinozor sürüsünün kemikleri 1978 yılında Çinli bir jeolog tarafından Gobi Çölü'nde küçük bir tepenin kenarında farkedilmişti. Yaklaşık 20 yıl sonra, bir Çin-Japon ekibi kazıda ilk dinozorlara ulaşmış ve onlara Sinornithomimus adını vermişti.

Sereno ve ekibi daha geniş bir çalışma sonucu hayvanların üzücü sonunu öğrendi. Ölümleri çamur içinde ve yavaş olmuş.

Resim: Todd Marshall, courtesy of Project Exploration

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?