Faydasız Büyük Gözlü Balık

buyuk gozlu balik medaka
Medaka; Japonların resmini gördüğünüz balığa verdikleri isim aynen bu anlama geliyor: faydasız büyük gözlü balık. Güney Asya'nın pirinç ekilen sulak bölgelerinde yaşayan medakanın gözleri gerçekten büyük de olsa, aslında gayet yararlı bir balık, özellikle de bilimadamlarına. Medaka basit bir organizmaya sahip, genetikçilerin sözünü dinleyen ve laboratuvarda kolayca yetiştirilebilen bir balık. Aynı zamanda kendisinden daha gelişmiş omurgalılarla bir çok moleküler süreci ortak.

Medaka (lat. Oryzias latipes) embriyoları ve yavruları diğer türlerin embriyo gelişmesini incelemek için yaygın olarak kullanılıyor. Faydasız balık, araştırmacıların radyasyonun hücre DNA'sına verdiği zararlı etkileri anlamalarına  (ing.) yardımcı olmakta.[1]

Radyasyonun hücre DNA'sına verdiği zararlar iyi belgelenmiş durumda. Bilinmeyense, bazı bireylerin diğerlerine göre niye farklı etkilendiği ve daha dirençli olduğu.

Prof. John Zimbrick (ing.) laboratuarında düşük dozda radyasyonun kalıtsal etkilerini araştırıyor:

Çalışmamızla düşük dozda radyasyonun insanlara, örneğin bir kaç yıl boyunca buna maruz kalacak işçilere ne olacağını anlamaya çalışıyoruz. Ayrıca, nesilden nesile olan etkiyi, yani ana-babası radyasyona maruz kalmış yavruların ne gibi bir mutasyon riskiyle karşı karşıya olacaklarını inceliyoruz.

Medaka diyip geçmeyin, uzay mekiği Columbia ile 1994 yılında yörüngede tur bile atmışlar.

[1]Insight dergisi, Güz 2008, sf. 28-29; College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?