Yüksek Tansiyonu Yalnız Böbrekler mi Kontrol Ediyor?

tansiyonun musebbibine matematikciler karar verecek
Yüksek tansiyon sorunu salgın boyutuna ulaştı. Gelişmiş ülkelerdeki kalp krizi, felç ve böbrek hastalıkları kaynaklı erken ölümlerin neredeyse üçte birine o sebep oluyor. Suç hangi organda, böbrekte mi, beyinde mi? Bu sorunun cevabı yıllardır bilim adamlarının kafasını kurcalıyor.

Bu ay, Experimental Physiology iki taraftan da dünya çapında uzmanların katılacağı bir tartışmaya ev sahipliği yapıyor. Konu hakkında basılmış ilk münazara (ing.) olma özelliğini taşıyan yayında doktorlar Montani, Vliet, Osborn, Averina ve Fink fikirlerini bizimle paylaşırlarken, birbirlerinin görüşlerini de eleştirecekler. Onların fikir alışverişi, yüksek kan basıncının nasıl kontrol edildiğine dair en son araştırmalardan haberdar olmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Montani ve Vliet kan miktarını denetlemenin kilit rolü olduğunu, zira tansiyon yükseldikçe böbreğin otomatik olarak daha fazla idrar yaptığını savunuyor.

Buna mukabil, Osborn ve arkadaşları kardiyovasküler sistemin böbreği de doğrudan kontrol eden sinir sisteminin otomatik kısmının da dahil olduğu birden fazla mekanizmanın etkisi altında olduğunu bize hatırlatıyor.

Fakat iki taraf da, hem böbrek, hem de beyin kontol sistemlerini içine alan yeni matematiksel modellere gereksinim olduğu konusunda hemfikir. Dolayısıyla yüksek tansiyonda beynin mi, yoksa böbreğin mi ipleri daha fazla elinde tuttuğu sorusunun cevabını matematikçiler verecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?