İlk İzlenimin Sinirsel Mekanizması

ilk izlenimler kristine schomaker
New York ve Harvard üniversiteleri sinirbilimcilerinden ortak bir ekip diğer insanlar hakkında ilk izlenimlerimizi oluşturmamızdan (ing.) sorumlu sinir devrelerini belirlemeyi başardı. Benzeri ilk yargıları meydana getirirken toplumsal bilgiyi nasıl kodlayıp değerlendiğimizle ilgili bulgular Nature Neuroscience dergisinin son sayısında yayınlandı.

Sosyal ilişkilerde başkaları hakkında fikir edinmek kolay değil. Tanıştığımız her yeni insan muğlak ya da karmaşık bilgiye kaynak olabilir. Birisiyle ilk kez karşılaştığımızda, ondan hoşlanıp hoşlanmadığımıza oldukça çabuk karar veririz. Zaten geçmiş araştırmalar, insanların çoğunlukla yarım dakikadan az sürelik çabuk gözlemleri esas alarak nisbeten doğru ve değişmeyen değerlendirmeler yaptığını gösteriyor.

Nature Neuroscience'ın araştırması yeni bir insanı gördükten hemen sonra edinilen izlenimleri oluşturan beyin mekanizmalarını incelemeyi amaçlamış. New York Üniversitesi Psikoloji ve Sinirbilim Profesörü Elizabeth Phelps'in laboratuarında yürütülmüş. Çalışmanın baş yazarı NYU Psikoloji Bölümü ve Center for Neural Science'dan Daniela Schiller. Diğer yazarlar Tufts Üniversitesi doktor adayı Jonathan Freeman, Harvard Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Yrd. Prof. James Mitchell ve NYU aynı bölümden Prof. James Uleman.

İlk izlenimin edinilme sürecini incelemek için araştırmacılar, deneklerin, hayali bireylerle tanışıp ilk değerlendirmelerini yaptıkları andaki beyin faaliyetlerinin gözlemlendiği bir deney tasarlamışlar. Katılımcılara farklı kişilik özellikleri gösteren 20 bireyin profili verilmiş. Profillere bireylerin resmiyle beraber olumlu (örneğin zeki) ve olumsuz (tembel) niteliklerinin de olduğu senaryolar eklenmiş.

Ardından deneklere bu hayali kişileri ne kadar sevdikleri sorulurken, manyetik rezonans görüntülemesiyle (MRI, magnetic resonance imaging) beyin etkinlikleri kaydedilmiş.

Görüntülemede izlenimle ilgili bilgi beyinde kodlanırken iki bölgede aşırı faaliyet tesbit edilmiş. İlki, orta temporal lobda küçük bir yapı olan amygdala, ikincisiyse posterior cingulate cortex (PCC). Amygdala gğven veya ırk temelli sosyal değerlendirmelerle, PCC ekonomik kararlar verme ve ödüllere öznel değerler atfetmeyle ilişkilendirilmiş.

Resim: First Impressions, Kristine Schomaker

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?