Yağmur Ormanlarında Cinsiyet Savaşları

karinca kuslari arasinda cinsiyetler savasi
Yakınlarında erkeksiz bir dişi farkettiklerinde, diğer dişi karınca kuşları (lat. Hypocnemis peruviana) parnerlerini kaptırmamak için erkek kuşların flört şarkılarını örten (ing.) sesler çıkarıyor. 12 Mart 2009'da Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre erkekler buna önlem olarak başka bir şarkıya geçiyorlar. Bulgular, çiftler arasında sinyal bozma'nın ilk örneği.

"İnsanlar arasında sinyal bozma deyince ilk aklımıza gelenler radyo, radar veya cep telefonuyla yapılan iletişimin karıştırılması," diyen Oxford Üniversitesi'nden Joseph Tobias, "Çalışmamıza konu dişilerin erkeklerinin şarkılarına da yaptıkları aynen bu, ama görünüm kocasının başka bir kadınla flört etmesini engellemek için habire onun konuşmasını kesen bir eşe daha çok benziyor," diye devam ediyor.

Toplu yaşayan hayvanların çok çeşitli topluluk öğeleri var ve çoğu kompleks eşgüdüm (koordinasyon) gerektirmekte. Tipik bir örnek, Peru'daki şakıyan karınca kuşlarının düetleri (mp3). Bugüne dek bilimadamları zaman koordinasyonunun nasıl sağlandığı hakkında uyuşabilmiş değil. Kimi bunu ortaklaşa bir çaba olarak görürken, kimi sinyal örtüşmesini engellemek için bencilce bir eylem olarak değerlendiriyor. Araştırma ekibine (Tobias + Nathalie Seddon) göre varılan sonuçlar ikinci tezi, yani sinyal örtüşmesini engelleme görüşünü doğrular nitelikte.

Kim ne derse desin, kadın olmak her yerde zor iş!

Resim: Joe Tobias, Oxford Unv.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?