Süpersonik Spreyler ve Şok Dalgaları

supersonik sok dalgasi
Şok dalgaları geniş ölçekte araştırılmış bir konu, fakat ABD Enerji Bakanlığı (DoE) Argonne Ulusal Laboratuarı ile Wayne State ve Cornell Üniversiteleri'nin işbirliği, yüksek basınçlı süpersonik yakıt püskürtülerince oluşan şok dalgalarının etkileşimi (ing.) hakkında önemli bilgiler sağladı.

Katı darbe ve şok jeneratörleri ve benzer yöntemlerle oluşturulan şok dalgaları geçmişte incelenmişti, ama mikrometre ölçeğinde hamlaçlarla (meme) yaratılan yüksek basınçlı püskürtüler de süpersonik hızlara ulaşabiliyor.

Argonne'daki bilginlerden Jin Wang'a göre şok dalgalarının iç yapısını incelemek bugüne dek zordu. Artık, yüksek yoğunlukta X ışınları kullanılarak opak püskürtünün iç yapısı ve spreyin çevresindeki gazımsı ortam incelenebilmekte.

Süpersonik spreylerin opak yapısı gözlemleri zorlaştırmakta, bu da yüksek basınçlı, hızlı püskürtme ve sprey teknolojilerinin geliştirilmesini kısıtlamaktaydı. Cornell Üniversitesi'ndeki Gelişmiş Foton Üreteci (ing.: Advanced Photon Source) ve Cornell Yüksek Enerji Sinkrotron Kaynağı (ing.: High Energy Synchrotron Source) kullanılarak elde edilen yüksek yoğunlukta X ışınları sayesinde, sıvı püskürtülerle şok dalgaları arasındaki etkileşim saniyenin milyonda biri hassaslığında gözlemlendi.

Aşırı dinamik olan olgunun deneysel ortamda incelenebilmesi karmaşık sıvı dinamiği simülasyonlarına elverecek. Deneyler daha verimli dizel motorlar, boya spreyleri ve sanayi spreylerinin üretilmesine yol açacak.

Araştırma Physical Review Letters dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?