İki Tür Bit, İki Farklı Habitat

vucut biti
İnsanları bulaşan iki tür bit var: eskilerin deyişiyle edep yerlerimizde ortaya çıkan pubik bit (lat. Pthirus pubis), ve saç ve vücudun diğer yerlerinde ikamet etmeyi seven bit (lat. Pediculus humanus).

Peki ama neden iki tür ve neden iki farklı habitat? Bu soru Londra University College bilimadamlarından Robert Weiss'ın da aklına takılmış ve cevabını banyoda gorilleri düşünürken [1] (ing.) bulmuş.

Weiss evrimsel atalarımızın yekpare kıllı olduğunu ve iki çeşit biti bu yüzden garipsediğini söylüyor.

"Sevimli dostlarımızın yaşam alanlarının -kasık ve vücudumuzun diğer bölgeleri- nasıl bu kadar kesin sınırlarla ayrılmış olduğunu kafamda bir türlü canlandıramıyordum. Evreka anım, münasip bir yerde, duşta gelip çattı. Çıplak maymunların pubik kılları varken, kürklü kuzenlerimizin yok muydu?"

Başka bir deyişle, kürksüz maymunlar olarak yalnızca pubik tüylüler familyasının bir üyesiyiz. Pthirus pubis'in atası goril bitiydi (ing.).

Florida Üniversitesi'nden David Reed'in genetik analizi evrimsel ayrılmanın tahminen 3,3 milyon yıl önce olduğunu gösteriyor. Ama insanların maymuna benzer insanımsılardan kopması çok daha erken, 7 milyon yıl önce gerçekleşti. Bu da ilk insanların pubik bitleri gorillerden kaptıkları yönündeki araştırma sonuçlarıyla uyuşuyor. Vücut bitleri kendi imalatımız, bir nevi aileden; diğeriyse kuzenlerimizden bize tatsız bir hediye.

[1] Journal of Biology, 2009, 8:20; doi:10.1186/jbiol114

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyabet İçin Kök Hücre - Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Verimli Araziler Hızla Yok Oluyor

Soğuk Algınlığının Tedavisi Bulunacak mı?